היכן שנמצא האדם, שם נמצא את היצור החי הזעיר ביותר הקיים, הלא הוא החיידק. חיידקים נמצאים על העור שלנו ובתוך גופנו, כך שלא משנה לאן נגיע, החיידקים יבואו יחד איתנו. למעשה, אותם חיידקים יכולים להגיע איתנו גם לחלל החיצון, מה שעלול לגרום ללא מעט בעיות. על מה אנחנו מדברים? מייד תבינו.
חיידקים בחלל – כיצד היעדר כוח המשיכה משפיע עליהם?
בחלל החיצון מתקיימים תנאים של היעדר כוח משיכה או כוח משיכה מינימלי ביותר. הדבר משפיע על גוף האדם (היעדר משקל) וגם על התאים שלנו, שרגילים לעבוד בתנאי כוח המשיכה של כדור הארץ. כעת מסתבר שלא רק אנחנו מושפעים מהיעדר כוח המשיכה בחלל אלא גם חיידקים שונים.
מחקרים גילו שחיידקים הופכים להיות הרבה יותר בעייתיים עבור האדם כאשר הם נחשפים לתנאים של היעדר כוח משיכה, דבר המתבטא בכמה היבטים:
- עמידות משופרת לאנטיביוטיקה – מחקרים מצאו כי חיידקים אשר התרבו בתנאים שכאלו גילו עמידות משופרת כנגד אנטיביוטיקה, כך שהיה נדרש שילוב הרבה יותר אינטנסיבי של תרופות וריכוזים גבוהים יותר בכדי להגיע לאפקט שקוטל את היצורים הקטנים הללו.
- פתולוגיה חמורה יותר – כך שהחיידקים מסוגלים לגרום לתסמיני מחלה חמורים יותר מאשר הזנים שגדלו על פני כדור הארץ. אומנם תופעה זו נחקרה רק לגבי חיידקים שפוגעים בזבובים, אך ההנחה היא שגם חיידקים פתוגנים לאדם עשויים לבטא התנהגות מעין זו.
- יצירת ביופילם – ביופילם מהווה שכבה של מספר רב של חיידקים שהתאגדו ביחד ליצירת מושבה. המחקרים מראים כי בתנאי היעדר כוח משיכה, חיידקים נוטים להתאגד יחד, מה שיכול ליצור בעיה לרכיבים השונים שיש בחלליות.
- התפתחות מוטציות – תנאי החלל נמצאו כגורמים להאצה מהירה ביותר בקצב שינוי הגנום של החיידקים, קרי התפתחות מוטציות. למרבה המזל, מוטציות אלו לא נחשבות ככאלה שגורמות לחיידקים להיות קטלניים יותר, אלא רק לכאלו שמיועדות לסייע לחיידקים לשרוד את התנאים הפיזיים החדשים הללו.
- התרבות מהירה יותר – עוד נמצא כי בחלל חיידקים מתרבים בקצב מהיר הרבה יותר מאשר על פני כדור הארץ.
כל שהוזכר לעיל עשוי להיות קטסטרופלי בכל מה שקשור לשהייה ארוכת טווח בחלל, כך שחיידקים שכיחים שעל פני כדור הארץ כלל אינם גורמים למחלה או לנזקים כלשהם לרכוש, עשויים לפעול לרעתנו במרחב החלל האינסופי. למידע נוסף לחץ כאן.
חיידקים בחלל – הדבר מחייב עבודה הדדית
ועדיין, חיידקים בחלל הם דבר חשוב ביותר. הסיבה לכך היא הצורך של האדם לפתח תנאים של שהות ארוכה בחלל בתחנות מסודרות, מה שמחייב עבודה הדדית עם אותם חיידקים, שכן באמצעותם ניתן לטהר מים ולהעשיר את הקרקע ליצירת גידולים שונים. ככל שנלמד כיצד לרתום את השינויים שעוברים חיידקים בתנאי היעדר כוח המשיכה בחלל, כך ייטב לנו ולהם, בחיים המשותפים שלנו אי שם בחלל החיצון.